Saints Row – ett lite mer skruvat GTA

Saints Row är en spelserie utvecklad av Volition och det första spelet släpptes i slutet av augusti 2006. Många drog direkt paralleller till den mycket populära Grand Theft Auto-serien från Rockstar och det var tydligt att Volition hämtat inspiration från den. Lanseringen av Saints Row skedde också passande nog när GTA San Andreas hade varit ute sedan oktober 2004 men inget nytt GTA-spel fanns på horisonten. Då dök Saints Row upp med ett snarlikt upplägg, fast med snyggare grafik än GTA San Andreas.

Spelet släpptes dessutom heller aldrig till PC, utan enbart till Xbox 360. De som tidigare enbart hade spelat GTA på PC och törstade efter ett GTA IV, var nu alltså tvungna att köpa en Xbox 360 för att kunna få spela något liknande. Saints Row sålde bra och kom upp i en halv miljon sålda exemplar redan under den första månaden.

Handlingen i Saints Row äger rum i Stilwater, en påhittad stad där man är en del av gatugänget Third Street Saints. Upplägget påminner mycket om det i GTA San Andreas, där man bekämpar rivaliserande gäng i staden för att efter hand ta över kvarter efter kvarter. På översiktskartan i spelet blir kvarteren man tagit över lila, då det är gängets officiella färg.

Det blir med andra ord mycket knapptryckande på handkontrollen av allt skjutande och det kan därför vara bra att inte spela för långa pass så fingrarna får vila. Har man otur kan man få en inflammation i fingrarna av för mycket spelande dagarna i ända, eller drabbas av artros när man blir äldre. Enligt sajten www.artros.org drabbas ungefär var fjärde svensk över 45 år av artros, vilket gör den till den vanligaste ledsjukdomen.

Saints Row 2

2008 släpptes Saints Row 2 som utspelar sig några år efter handlingen i det första spelet. Det inleds med att man vaknar upp ur en koma på ett fängelsesjukhus, varifrån man bryter sig ut. Därefter börjar arbetet med att bygga upp Third Street Saints från grunden igen. Under tiden som gått har nämligen de tre nya gängen The Sons of Samedi, The Ronin och The Brotherhood tagit över staden.

Saints Row 2 är betydligt mer skruvat än det första spelet och de två uppföljarna som släpptes 2011 respektive 2013 skruvar till det ännu mer. I Saints Row 3 kan man till exempel köra ett fordon som suger upp folk från gatan och sedan skjuter ut dem genom en stor kanon på taket. I den fjärde delen får man superkrafter som gör att man kan hoppa löjligt högt upp i luften, springa upp för fasaderna på skyskraporna och även springa snabbare än bilar.

Vapnen i Saints Row är också ganska urspårade och till exempel finns en dubstep-gun och ett vapen som skjuter små japanska bläckfiskar som klamrar sig fast på fiendernas huvud och tar över deras hjärnor. Det fjärde spelet är det som har fått det sämsta mottagandet och till exempel har många assets återanvänts från det tredje spelet.

GrowBiz