Nostalgiska tv-spelskonsoler

Som tur är har vi människor olika intressen. Hade alla haft samma intresse hade världen inte utvecklats på det sätt den har gjort de senaste åren och säkerligen kommer göra i framtiden. Det är ju först och främst ett intresse för något som gör att man vill studera det närmre och lära sig mer. Det kan dock ha olika utfall. Är man intresserad av exempelvis mediciner så kan man utbilda sig och utveckla läkemedelsbranschen, är man däremot fotbollsintresserad så är det svårare att lyckas med samma typ av utveckling.

För många har tv-spel och tv-spelande varit ett stort intresse. Ända sedan den första spelkonsolen dök upp på marknaden har tv-spel varit en oerhört populär fritidssyssla för barn och vuxna i flera generationer. Precis som de flesta andra marknader har även tv-spelsmarknaden förändrats radikalt på 30 år. I början på 90-talet fanns exempelvis konsolen NES (Nintendo 8-bit) som förgyllde många 80-talisters barndom. Spelen till den konsolen var enkla och primitiva och medför en stor nostalgikänsla när man tänker tillbaka. Dock var själva spelkänslan och bildkvaliteten inte i närheten av dagens spel. Mer om nostalgiska konsoler kommer senare.

Dagens tv-spelande har gått så pass långt att det numer är en sport som kallas e-sport. Det finns ligor och turneringar över hela världen och många är nu heltidsproffs inom e-sport och tjänar flera miljoner om året. Det negativa med att vara proffs i e-sport är att det kan vara svårt att spela och träna om man är ute och reser. Om du befinner dig i Stockholm och behöver en plats i lugn och ro att spela på, så kan man på coworking space stockholm hyra in sig på ett eget kontor eller hyra ett mötesrum så man kan spela i lugn och ro.

För att återgå till nostalgiska tv-konsoler så kommer här en liten uppfräschning för er som har glömt att ni faktiskt ägde eller har spelat följande:

  • Sega. Mellan år 1990 och 2002 såldes spelkonsolen Sega i Sverige. Det var en 16-bitars spelkonsol och det gjordes en hel del klassiska spel till Sega. Exempelvis Sonic, den snabba igelkotten som tillsammans med sin kompis Tails skulle ta sig an den onda Robotnik.
  • Supernintendo. Kallas även för SNES och var en uppgradering av Nintendos tidigare konsol (NES). Detta skapades då Sega uppnådde stora framgångar och framtvingade därmed Nintendo att kontra med denna konsol. Spel som Final Fantasy, Mega Man och Mario Kart är några av de riktiga klassikerna till konsolen.
  • Game boy. Detta var en handhållen konsol som även den skapades av Nintendo. Det har sålts över 100 miljoner Game Boys och den var framför allt ett utmärkt alternativ för barnen när man va ute och reste. Lite som dagens smartphones, men endast med en spelfunktion.

Förhoppningsvis har artikeln gett dig en nostalgikänsla. Kanske rentav så pass stor att du dammar av din gamla konsol och spelar redan ikväll.

GrowBiz